Napełniam ziemniaki i wrzucam do piekarnika. To danie zawsze poprawia mi humor

Dodano:
Ziemniak pieczony z nadzieniem i jajkiem Źródło: Shutterstock / Ruslan Mitin
Gdy tylko robi się chłodniej, nabieram ochoty na ten rarytas. Zapiekam kartofle ze wszystkim, co mam w domu najlepszego i cieszę się ich smakiem. Bez wyrzutów sumienia jem od razu dwie sztuki.

Gorące kartofle z piekarnika od razu wprawiają mnie w dobry nastrój, a nawet potrafią wyciągnąć z chandry. Dlatego o tej porze roku sięgam po nie zdecydowanie częściej. Jeśli akurat nie robię frytek belgijskich (w skórkach i z piekarnika) ani kartoflaka, stawiam na bulwy nadziewane. Kremowy miąższ, serowe nadzienie i aksamitne żółtko to wystrzałowy zestaw, który nie zawiedzie żadnego smakosza.

Jak zrobić zapiekane ziemniaki z jajkiem?

To nic skomplikowanego, ale trzeba mieć dosyć miękkie ziemniaki w mundurkach. Po usunięciu części miąższu wkłada się do nich dowolne nadzienie z dodatkiem surowego jajka albo wbija się je na wierzch. Pyszne są ponadto połówki kartofli, które wydrążam i napełniam samym jajem, a po wyjęciu z piekarnika posypuję szczypiorkiem. Jednak w wersji na bogato smakują jeszcze lepiej.

Przepis: Zapiekane ziemniaki z jajkiem i boczkiem

Gorąca przekąska z wydrążonego ziemniaka pieczonego z nadzieniem i sadzonym jajkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
55 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
552 w każdej porcji

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków
  • 8 jajek
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 4 suszone pomidory
  • 1/2 szkl. startego żółtego sera
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 8 dużych ziemniaków
  • 8 jajek
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 4 suszone pomidory
  • 1/2 szkl. startego żółtego sera
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut, aż zaczną być miękkie. Odlej wodę, wyłóż bulwy na talerz i ostudź. Następnie w każdej odkrój z wierzchu cienki plasterek i wydrąż tyle miąższu, by zmieściły się tam składniki nadzienia.
  2. Mieszanie farszuPodsmaż boczek bez oleju, a gdy się przyrumieni, osącz z tłuszczu, ostudź i pokrój na kawałki. Potnij drobno pomidory i natkę. Wymieszaj te składniki i dopraw pieprzem.
  3. PieczenieRozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do każdego ziemniaka nałóż porcję farszu i wbij na wierzch jajko. Piecz 15-20 minut. Gdy białko się zetnie, wyciągnij z piekarnika i oprósz w wierzchu solą.

Czy ziemniaki trzeba gotować przed pieczeniem w piekarniku?

Nie trzeba ich gotować, bo można od razu piec surowe. Zajmuje to jednak więcej czasu, bo w sumie do godziny lub 80 minut. Wstępne podgotowanie kartofli przez zaledwie 10 minut skraca całkowity czas pieczenia do 20-30 minut. To dwa razy krócej, różnica jest więc ogromna.

Jak upiec ziemniaki nadziewane?

Nadziewane bulwy można piec wprost na blaszce. Wiele osób zawija też każdą sztukę w folię aluminiową. Osobiście wolę jednak pergamin do pieczenia. Kładę na nim ziemniaka i roluję arkusz, a potem skręcam jego końce jak w papierkach od cukierków. Tej metody używam zawsze wtedy, gdy moje nadzienie ma dużo sera albo wodniste produkty. Szczelne opakowanie sprawia, że soki nie wyciekają, a całość gotuje się równomiernie we własnej wilgoci. Danie jest bardziej soczyste, choć nie chrupiące. Aby dobrze przypiec kartofle, na koniec trzeba je odkryć.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...